Estetik Diş Hekimliği Gummy Smile, Lip Repositioning

Diş Eti Estetiği

Pembe Estetik Enflamasyon (bir çeşit dişeti ödemi) nedeniyle şiş ve kırmızı olan dişetleri, dikkatlerin dişetlerine çevrilmesine sebep olur. Kalınlaşmış ve ödemli dişeti kenarı, dişlerin dip kısımlarında gölgelenmelere sebep olur. Bu gölgelerden dolayı diş renkleri de olduklarından birkaç ton daha koyu görünürler. Ayrıca ödemden dolayı kalınlaşmış dişeti kenarında bakteri plağı birikimi daha kolay olur. Bakteri birikmesi, iki diş arasındaki üçgen dişeti bölümünün (papil) çekilmesine ve iki diş arasında koyu renkli, bazen de siyah bölümler oluşmasına neden olacaktır. Gingivoplasti Güldüğünde dişetleri normalden fazla görünen, ‘Gummy-smile’ dediğimiz gülüşlerde uygulanan bir metottur. Gülüş estetiğini bozan diş etindeki fazlalık küçük bir operasyon ile düzeltilir. Bu kişilerde estetik diş hekimi ile periodontolog (diş eti doktoru) beraber çalışır ve dişeti seviyesi ile biçiminin nasıl olması gerektiği belirlenir. Periodontolog da bu seviyeye kadar dişetlerini düzelterek güzel bir uyum sağlar.

 

Sağlıklı dişeti açık pembe renkli, portakal kabuğu görünümlüdür ve dişi sıkıca sarar. Diş eti sağlığının kötü olması, çürüksüz, sağlam dişlerin bile kaybedilmesine neden olabilir.

Dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklara periodontal hastalık denir. Dişlerin destek dokularında iltihap ya da periodontal hastalık bulunması, ileri aşamalarda çürüksüz dişlerin kaybına neden olabilir. Erişkinlerde diş kayıplarının %70′inden periodontal hastalıklar sorumludur. Periodontal tedavi diş hekimliğinde temel tedavidir ve erken müdahalede başarı şansı yüksektir.
Dişeti iltihabının ilk aşamasına ”gingivitis” denir. Gingivitis düzenli ağız bakımı ve diş taşı temizliği ile geri döndürülebilir. Dişetinin basit iltihabı ilerlerse ”periodontitis” denilen ve çene kemiğinin kaybına neden olan diş eti hastalığına neden olabilir.

Dişeti Hastalıklarının Nedenleri

  • Genetik faktörler
  • Sigara
  • Hormonal değişiklikler
  • Kötü ağız hijyeni
  • İlaç kullanımı
  • Diabet
  • Kötü yapılmış kuron ve köprüler
  • Kötü Beslenme

Dişeti Hastalığının Belirtileri

  • Dişlerde kaşıntı ve rahatsızlık hissi
  • Diş eti cebinden iltihap gelmesi
  • Diş etlerinde çekilme, dişlerde sallanma
  • Kemik dokusundaki kayba bağlı olarak dişlerin birbirinden ayrılması
  • Diş ve diş eti kenarında siyah alanlar
  • Ağız kokusu ve ağızda kötü tat
  • Diş etlerinde yanma, kızarıklık, şişlik
  • Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi dişeti kanamasıdır. Sağlıklı dişeti kanamaz.

Dişeti Hastalığı Nasıl Önlenir?
Periodontal hastalıktan korunmak için yapılması gereken en önemli şey günlük ağız bakımınızı ihmal etmeden yerine getirmeniz ve bakteriyel diş plağını uzaklaştırmanızdır. Bunun yanı sıra diş hekimine yapacağınız düzenli ziyaretler de günlük ağız bakımı sırasında ulaşamadığınız bölgelerin diş plağı ve/veya diştaşının uzaklaştırılması açısından önemlidir.

Dişeti Tedavi Yöntemleri:
Dişeti hastalıklarının erken safhadaki tedavisi önemlidir. Böylece doku yıkımı ileri boyutlara ulaşmadan tedavi edilmiş olur.

  • Profesyonel Diştaşı Temizliği; Diş ve dişeti kenarında oluşan diştaşları ve zararlı dokular uzaklaştırılır. Ağızda sürekli diştaşı meydana geliyorsa düzenli olarak (6 ayda bir) diştaşı temizliği yapılması gerekir.
  • Küretaj(Kök Yüzeyi Düzleştirme); Diş taşları ve zararlı dokular diş eti cebini ve kök yüzeyini kaplamışsa uygulanır. Diş kök yüzeyindeki diştaşları ve zararlı dokular küret veya lazerle uzaklaştırılır ve dişetinin kök yüzeyini sıkıca sarması sağlanır.
  • Flap Operasyonu; Kök yüzeyindeki taşlar ve zararlı dokular küretajla yeterince uzaklaştırılamayacaksa o bölge cerrahi olarak açılır. Zararlı dokular ve gerekiyorsa dişetinin bir kısmı çıkartılır. Açılan bölgede kemik kaybı çok fazla ise işlem sırasında yapay kemik grefti veya hastadan alınan kemik dokuları konulabilir.

Enflamasyon (bir çeşit dişeti ödemi) nedeniyle şiş ve kırmızı olan dişetleri, dikkatlerin dişetlerine çevrilmesine sebep olur. Kalınlaşmış ve ödemli dişeti kenarı, dişlerin dip kısımlarında gölgelenmelere sebep olur. Bu gölgelerden dolayı diş renkleri de olduklarından birkaç ton daha koyu görünürler. Ayrıca ödemden dolayı kalınlaşmış dişeti kenarında bakteri plağı birikimi daha kolay olur. Bakteri birikmesi, iki diş arasındaki üçgen dişeti bölümünün (papil) çekilmesine ve iki diş arasında koyu renkli, bazen de siyah bölümler oluşmasına neden olacaktır.

Hastaya yapılacak lokal bir anestezi ile hasta hiç bir şey hissetmeyecektir. Küçük bir cerrahi işlem olan gingivoplasti, kısa zamanda gülümsemeyi tamamen değiştirecektir. Estetik problemin dişleri de kapsadığı durumlarda diş eti operasyonundan sonra porselen laminalar da uygulanarak mükemmel bir gülüş tasarlanmış olur.

Dişeti Grefti Ne için Kullanılır?
Dişeti Grefti : dişeti çekilmesinin fazla olduğu bölgelere doku ekleyerek uzunmuş gibi görünen dişlerin daha estetik görünmesi sağlanabilir.
Dişeti estetiğini ilgilendiren diğer bir nokta ise; diş çektirmeye bağlı olarak, çene kemiğinde çökme ve sonucunda oluşan asimetrik dişeti görünümüdür. Bu durum, genellikle ön dişler bölgesinde oldukça rahatsız edicidir. Her ne kadar olağanüstü güzellikte porselen dişler yapılmış olursa olsun, hazırlanan porselenlerin yerleştirileceği alan, çepeçevre dişeti dokusudur. Eğer olması gerektiği kadar ve sağlıklı bir dişeti dokusu yoksa, hazırlanan porselenler güzelliğini sergileyemeyecektir. Eğer diş eksikliği veya dişeti çekilmesine bağlı papil kaybı varsa, öncelikle bu olumsuz durumun gidrilmesi gerekir. Bazı protetik ve cerrahi yöntemlerle kayıp dokular tekrar kazanılabilir. Dişlerimizi çevreleyen dişeti dokusunu düzenlemeye ve dişlerimizle uyum içinde bir görüntü elde etmeye yönelik işlemlere kozmetik dişeti düzenlemeleri denir. Genellikle protez yapımı öncesinde; dişetleri, kemik ve bağ dokusuyla ilgili altyapı müdahaleleri, hastalar tarafından uzun ve yorucu seanslar olarak düşünülse de, bu tip müdahaleler, elde edilen sonuçları sebebiyle, hastalar ve diş hekimleri açısından son derece gerekli ve memnun edici olmaktadırlar

Lip Repositioning (Dudak-Damak-Dişeti Estetiği)
Türkçe anlamıyla dudak pozisyonlandırma demektir. Bu işlemde güldüğümüzde aşırı görünen diş eti hattı kaldırılarak dudağın aşağı doğru pozisyonlanması sağlanmakta ve fazla görünen dişeti hattı örtülmekte ve gülüş ideal şekline kavuşturulmaktadır. Bazen sadece Lip Reposition işlemi yapılır bazen gingivoplasti ile bu işlemin birlikte yapılması gerekebilir.

GingivoplastiGüldüğünde dişetleri normalden fazla görünen, ‘Gummy-smile’ dediğimiz gülüşlerde uygulanan bir metottur. Gülüş estetiğini bozan diş etindeki fazlalık küçük bir operasyon ile düzeltilir.
Bu kişilerde estetik diş hekimi ile periodontolog (diş eti doktoru) beraber çalışır ve dişeti seviyesi ile biçiminin nasıl olması gerektiği belirlenir. Periodontolog da bu seviyeye kadar dişetlerini düzelterek güzel bir uyum sağlar.
Hastaya yapılacak lokal bir anestezi ile hasta hiç bir şey hissetmeyecektir. Küçük bir cerrahi işlem olan gingivoplasti, kısa zamanda gülümsemeyi tamamen değiştirecektir.
Estetik problemin dişleri de kapsadığı durumlarda diş eti operasyonundan sonra porselen laminalar da uygulanarak mükemmel bir gülüş tasarlanmış olur. Vakalar: Lip Repositioning, Gummy Smile

Hızlı iletişim
  • 0542 792 88 84
  • 0542 792 88 84
İletişim Formu
Hızlı iletişim